Przejdź do treści strony Przejdź do menu Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do mapy biuletynu
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Reset:
Lektor:

STAROSTA WŁOCŁAWSKI ogłasza nabór kandydatów na wolne stanowisko urzędnicze Referenta w Wydziale Zarządzania, Administracji i Bezpieczeństwa Starostwa Powiatowego we Włocławku, ul. Cyganka 28, 87-800 Włocławek.

Status ogłoszenia o naborze:
Przed terminem składania dokumentów
Sposób składania dokumentów:
osobiście lub drogą pocztową
Miejsce składania dokumentów:
Starostwo Powiatowe we Włocławku, ul. Cyganka 28, 87-800 Włocławek, z dopiskiem na kopercie „Nabór na stanowisko Referenta w Wydziale „ZAB”” - do Sekretariatu Starosty Włocławskiego, pokój nr 35, w terminie do dnia 17 czerwca 2024 r. do godz. 15:30
Wymagania w stosunku do kandydatów - niezbędne:
1) obywatelstwo polskie z zastrzeżeniem art. 11 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 21 listopada 2008r. o pracownikach samorządowych; 2) pełna zdolność do czynności prawnych oraz korzystanie z pełni praw publicznych; 3) wykształcenie wyższe w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym; 4) nie był skazany prawomocnym wyrokiem sądu za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe; 5) co najmniej 2-letnie doświadczenie zawodowe w jednostkach samorządu terytorialnego; 6) nieposzlakowana opinia.
Wymagania w stosunku do kandydatów - dodatkowe:
1)ukończone studia bądź studia podyplomowe w zakresie administracji; 2)ukończone kursy/szkolenia przydatne do wykonywania zadań określonych w punkcie 6 niniejszego naboru.
Zakres wykonywanych zadań na stanowisku - podstawowy:
1) opracowywanie propozycji zmian statutu i regulaminu organizacyjnego starostwa stosownie do potrzeb i bieżących zmian w przepisach prawa, projektów regulaminów oraz innych wewnętrznych aktów normatywnych starosty dotyczących wdrażania statutu i regulaminu, a także spraw organizacyjno – porządkowych, wraz ze sprawowaniem kontroli nad ich wdrażaniem i realizacją, z wyłączeniem regulaminu pracy i innych wewnętrznych aktów normatywnych starosty dotyczących prawa pracy i spraw pracowniczych; 2) prowadzenie, a w zakresie dotyczącym jednostek pomocy społecznej koordynowanie, spraw związanych z organizowaniem wspólnej obsługi jednostek organizacyjnych powiatu, w tym opracowywanie odpowiednich uchwał organów powiatu; 3) prowadzenie spraw związanych z tworzeniem, likwidacją i przekształcaniem jednostek organizacyjnych powiatu z wyłączeniem jednostek tworzonych na podstawie ustawy o systemie oświaty; 4) inicjowanie działań i koordynowanie pracami skierowanymi na usprawnienie pracy starostwa i terminowej realizacji jego obowiązków wobec organów powiatu; 5) opracowywanie projektów regulacji dotyczących wyboru członków zarządu powiatu, dotyczących obowiązków komórek i jednostek organizacyjnych wobec organów powiatu; 6) inicjowanie działań i opracowywanie odpowiednich aktów starosty i zarządu powiatu w zakresie powoływania grup roboczych do realizacji szczególnych zadań; 7) opracowywanie propozycji stanowisk, opinii oraz regulacji starosty, organów powiatu dotyczących jednostek organizacyjnych; 8) monitorowanie zmian w przepisach prawa dot. funkcjonowania powiatu poprzez dostępne źródła oraz współpraca w tym zakresie z Sekretarzem Powiatu i obsługą prawną starostwa, przekazywanie wszelkich informacji o zmianach przepisów związanych ze zmianą realizacją zadań starostwa do właściwych komórek organizacyjnych; 9) opracowywanie wyjaśnień, interpretacji, opinii dotyczących zagadnień z zakresu spraw administracyjnych; 10) opracowywanie i sporządzanie aktów prawnych mieszczących się w zakresie zadań wydziału, nie zastrzeżonych dla innych stanowisk; 11) koordynowanie prac związanych ze sprawnym funkcjonowaniem internetowego serwisu informacyjnego oraz powiatowej strony Biuletynu Informacji Publicznej w zakresie nie przypisanym innym stanowiskom, 12) opracowywanie projektów uchwał w sprawach współpracy ze społecznościami lokalnymi innych państw oraz przystępowania do międzynarodowych zrzeszeń społeczności lokalnych; 13) ewidencjonowanie, analizowanie i przechowywanie oświadczeń majątkowych oraz innych oświadczeń i informacji wymaganych przepisami prawa składanych staroście przez osoby do tego zobowiązane, innych informacji i oświadczeń składanych odpowiednim podmiotom, 14) prowadzenie spraw dotyczących ograniczeń i zakazów wynikających z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne, z wyłączeniem spraw należących do właściwości stanowiska do spraw pracowniczych; 15) prowadzenie spraw dotyczących Powiatowego Urzędu Pracy w zakresie: a) spraw organizacyjnych wyłączonych z kompetencji Dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy, b) spraw dotyczących wezwań do usunięcia naruszenia prawa zgodnie z odpowiednimi przepisami dotyczącymi postępowania przed sądami administracyjnymi, c) spraw związanych z powoływaniem powiatowej rady rynku pracy; 17) prowadzenie spraw związanych z rejestrem korzyści, składaniem oświadczeń lustracyjnych; 18) prowadzenie spraw dotyczących skarg i wniosków, 19) opracowywanie projektów uchwał organów powiatu dotyczących skarg na działalność podmiotów, o których mowa w art. 229 pkt 4 Kodeksu postępowania administracyjnego; 20) obsługa spraw nie mających charakteru skargi lub wniosku ewidencjonowanych w rejestrze przyjęć interesantów starosty, wicestarosty oraz zarządu powiatu, 21) opracowywanie regulacji wewnętrznych dotyczących petycji oraz koordynacja załatwiania spraw w trybie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach, z wyłączeniem spraw należących do kompetencji Rady Powiatu; 22) koordynowanie załatwianiem petycji kierowanych do zarządu powiatu oraz starosty; 23) publikowanie petycji i materiałów dotyczących ich załatwiania w biuletynie informacji publicznej; 24) prowadzenie rejestru porozumień zawieranych przez powiat w sprawach powierzania zadań innym podmiotom, a także rejestru umów zawieranych przez powiat lub starostę; 26) przekazywanie do publikacji w wojewódzkim dzienniku urzędowym aktów prawnych oraz innych dokumentów; 27) opracowywanie regulacji wewnętrznych z zakresu dostępu do informacji publicznej oraz koordynacja załatwiania wniosków z zakresu dostępu do informacji publicznej, w tym opracowywanie projektów decyzji administracyjnych; 28) prowadzenie ewidencji i zbioru publikatorów aktów prawnych, a także ewidencji i zbioru aktów prawa miejscowego w wersji papierowej i elektronicznej oraz zbioru uchwał rady; 32) przekazywanie do publikacji w wojewódzkim dzienniku urzędowym aktów prawnych oraz innych dokumentów; 35) prowadzenie rejestru pełnomocnictw i indywidualnych upoważnień wydanych przez: zarząd powiatu, starostę, do załatwiania spraw w ich imieniu; 36) realizacja zadań związanych z opracowaniem informacji publicznej na wniosek zainteresowanych w myśl ustawy o dostępie do informacji publicznej; 37) realizacja innych zadań wynikających dla tego stanowiska z uchwał rady powiatu, zarządu powiatu oraz zarządzeń starosty i poleceń służbowych bezpośredniego przełożonego.
Zakres wykonywanych zadań na stanowisku - dodatkowy:
Lista wybranych kandydatów:
Uzasadnienie wyboru:

DOCKlauzula informacyjna w procesie rekrutacji.doc (328,50KB)
PDFKlauzula informacyjna w procesie rekrutacji.pdf (407,77KB)
DOCXKWESTIONARIUSZ OSOBOWY DLA OSOBY UBIEGAJĄCEJ SIĘ O ZATRUDNIENIE.docx (13,18KB)
DOCOgłoszenie o naborze na wolne stanowisko urzędnicze Referenta w Wydziale ZAB.doc (71,50KB)
PDFOgłoszenie o naborze na wolne stanowisko urzędnicze Referenta w Wydziale ZAB.pdf (207,76KB)

Znak projektu Infostrada Kujaw i Pomorza 2.0, znak Fundusze Europejskie, znak barw Rzeczypospolitej Polskiej, znak Województwa Kujawsko-Pomorskiego, znak Unii Europejskiej Znak projektu Infostrada Kujaw i Pomorza 2.0, znak Fundusze Europejskie, znak barw Rzeczypospolitej Polskiej, znak Województwa Kujawsko-Pomorskiego, znak Unii Europejskiej

„Rozbudowa i modernizacja Systemu Regionalnego Biuletynu Informacji Publicznej Województwa Kujawsko-Pomorskiego” realizowana w ramach Projektu „Infostrada Kujaw i Pomorza 2.0", współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020 i ze środków budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego